Uddevalla Energi
Uddevalla Energi

Skola & studiebesök.

Studiebesök - Lär dig mer om energi!

Varje år tar vi emot 40 studiebesök från skolor, företag och intressegrupper.

Då får du en presentation om Uddevalla energi och vad vi gör. Du får också en spännande rundtur i vår anläggning. Under rundvandringen vistas vi ute i anläggningen där det kan förekomma hög ljudnivå. I Lillesjöj anläggning kommer vi att gå på gallergolv högt upp i luften och ni kommer även få se den den stora gripklon. Oömma kläder och skor rekommenderas. Delar av rundturen kan även ske utomhus.

Du kan besöka Lillesjöverket och vattenkraftverket på Strömbergets kraftstation. Skulle ni vara intresserade av andra delar av Uddevalla Energi gör ni även den förfrågan via vår bokningssida.

För internationella grupper går att ordna visningar på engelska.


Lillesjöverket

Du är välkommen att besöka Lillesjöverket som med hjälp av brännbart hushållsavfall från regionen producerar el och värme till Uddevalla. Lillesjöverket är vår största produktionsanläggning och en av våra ögonstenar. Verket blev klart och invigdes år 2009. Vi har tillstånd att elda 130 000 ton avfall. Det ger oss 220 000 MWh värme, vilket motsvarar 2/3 av hela årsproduktionen av värme. Dessutom producerar vi 60 000 MWh el.

Vad händer under ett studiebesök?
Någon av våra medarbetare berättar om verksamheten vid Uddevalla Energi och förklarar hur el- och fjärrvärmeproduktionen fungerar i Uddevalla. Därefter går vi runt och tittar på produktionsanläggningen. Tidsmässigt tar ett studiebesök cirka en och en halv timme.

Boka ett studiebesök på Lillesjöverket

Fyll i formuläret för att anmäla ditt intresse för studiebesök på Lillesjö kraftvärmeverk. Var noga med att fylla i alla uppgifter - då kan vi göra ert besök så bra som möjligt. När vi har tagit emot din intresseanmälan skickar vi en bekräftelse till dig. Vi tar vi emot studiebesök torsdagar kl 13.30.

Information om sällskapet


(max 25 personer)Kontaktuppgifter

Vattenkraftverket på Strömbergets kraftstation

Vattenflödet genom turbinen är 5 m3/s vid full drift och fallhöjden är 6 meter. Drifttagningsår 1920. Genomsnittlig årsproduktion är cirka 0,44 GWh

Vad händer under ett studiebesök?
Någon av våra medarbetare berättar om verksamheten vid Uddevalla Energi och förklarar hur elproduktionen fungerar i Uddevalla. Därefter tittar vi på vattenkraftstationen. Tidsmässigt tar ett studiebesök cirka en och en halv timme.

Boka ett studiebesök på Strömbergets kraftstation.

Fyll i formuläret för att anmäla ditt intresse för studiebesök på Vattenkraftverket på Strömbergets kraftstation. Var noga med att fylla i alla uppgifter - då kan vi göra ert besök så bra som möjligt. När vi har tagit emot din intresseanmälan skickar vi en bekräftelse till dig.

Information om sällskapet


(max 12 personer)
KontaktuppgifterAnmäl din klass till Textiljakten – 30 ton på 3 veckor i 3 kommuner!

Textiljakten är ett samarbete mellan Uddevalla Energi, Vänersborgs kommun och Trollhättan Energi för att få ännu fler att förstå att kläder och andra textilier inte ska slängas i soporna. Målet är att de tre kommunerna tillsammans samlar in 30 ton textil på tre veckor. Insamlade textilier lämnas till Wargön Innovation för sortering och återanvändning eller återvinning.

Tävling för åk 4-6
Alla klasser i årskurs 4, 5 och 6 bjuds in att vara med i jakten på en mer hållbar vardag. Häng med och bli en miljöhjälte!

Tävlingsregler
Vilka: Alla klasser i årskurs 4, 5 och 6 i Uddevalla kommun.
När: Ny tävlingsperiod ej planerad.
Hur: Samla in kläder och andra textilier i plastpåsar. Textilierna får inte vara fuktiga eller förstörda av oljor eller kemikalier. Om textilierna är slitna eller trasiga spelar ingen roll. Märk gärna påsar/säckar med vilken klass de tillhör. Efter tävlingsperioden besöker vi alla klasser och hämtar insamlad textil.
Vinnare: Vi kommer att slumpvis dra en vinnande klass bland de som deltar.
Vinst: Bussutflykt och ett roligt studiebesök hos Wargön Innovation med hela klassen.

Anmäl din klass till Cecilia Selander på cecilia.selander@uddevallaenergi.se eller ring 0522-58 07 32.

Textilkonsumtionen ökar snabbt och det finns all anledning att förändra vårt slit-och-släng-beteende. Vi vill uppmärksamma att vi tillsammans kan göra stora miljövinster. Visste ni att:

  • Av de cirka 13 kilo textilier som vi i Sverige i snitt konsumerar per person varje år hamnar 8 kilo i avfallspåsen. Det innebär att vi bränner 200 ton textilier varje dag i Sverige.
  • Det används mellan 7 000-29 000 liter vatten för att producera 1 kg ny textil, beroende på fiber och produktionsmetod. Det är ett stort problem då textiltillverkningen till stor del sker i länder där det är vattenbrist.
  • Det krävs 6,5 kg kemikalier för att tillverka 1 kg kläder.
  • Wargön Innovation i Vänersborg är en nationell test- och demoanläggning för materialinnovationer. Här utvecklas system och teknologier för en storskalig insamling, sortering och återvinning.

    Läs mer om textil och återvinning på Wargön Innovations hemsida
    https://wargoninnovation.se/textiljakten/

Stort lycka till!

VA i 5:an

Kretsloppskampen

Kampen om en hållbar värld börjar på hemmaplan!
Genom Kretsloppskampen lär sig femteklassare mer om hur vår planets kretslopp fungerar - och hur den lokala hanteringen av vatten, avlopp och avfall går till. Tillsammans med Västvatten bjuder vi in till studiebesök på Lillesjö kraftvärmeverk och engagerar barnen i återvinning, toalettvett och miljö, så att de blir medvetna om att de själva har stor möjlighet att påverka i sin egen vardag. Vi behöver barnens engagemang för att skapa hållbar utveckling.

Vi på Uddevalla Energi och Västvatten är redo att inspirera ännu fler miljöhjältar som kan rädda världen tillsammans - och vi hoppas ni vill vara med! Vi står för bussresan till Lillesjö kraftvärmeverk och tillbaka till skolan. Läs mer om Kretsloppskampen och anmäl din klass.

Om Kretsloppskampen
Tävlingen, som riktar sig till femteklassare, startades 1998. Det är Uddevalla Energi och Västvatten som samarbetar för att alla ska kunna vara med och göra skillnad! Uddevalla Energi ansvarar för sophämtning, slamsugning och återvinningscentraler i Uddevalla, och Västvatten ansvarar för kommunens vatten- och avloppsverksamhet. Nytt för i år är att vi bjuder in er till Lillesjö kraftvärmeverk i Uddevalla för studiebesöket.

VA i 5:an

Mobiljakten

Engagera elever i årskurs tre och fyra
Uddevalla Energi ger alla tredje- och fjärdeklassare i Uddevalla kommun möjligheten att göra en miljöinsats i vardagen genom återvinning av mobiltelefoner. De utmanas att delta i Mobiljakten!

Mobiljakten är en tävling där alla tredje- och fjärdeklassare i Uddevalla kommun inbjuds att delta. Tävlingen, som pågår under två veckor, går ut på att samla in så många gamla och trasiga mobiltelefoner som möjligt till återvinning. Den klass som samlar in flest mobiltelefoner per elev vinner biobiljetter. Budskapet är att vi tillsammans i vardagen kan bidra till en bättre miljö. Syftet är att ge ökad kunskap om elektronikåtervinning samt hur viktigt det är att återvinna.

Vårt mål är att alla deltagande klasser tillsammans ska samla in 1 000 st mobiltelefoner till återvinning.

Om du har några frågor eller vill anmäla din klass är du välkommen att kontakta kundservice via kundservice@uddevallaenergi.se eller telefon 0522-58 08 00

VA i 5:an

Ändrade öppettider på kundservice i samband med byte av kundsystem, vecka 45 och 46. Du är välkommen med ditt ärende via e-post så svarar vi så snart vi kan, kundservice@uddevallaenergi.se. Läs mer här.