Solpaneler
Solpaneler

Solceller för villan - Tryggt, lokalt och enkelt.

En smart energilösning för både miljö och plånbok.

Solel är närproducerad och förnybar energi när den är som allra bäst. Genom att välja solel gör du något gott för miljön, samtidigt som du minskar dina energikostnader. Solceller är en lönsam investering som kräver minimalt underhåll och som dessutom höjer värdet på din fastighet. Ditt solcellspaket brukar vara betalt efter 12-15 år, så med en livslängd på cirka 30 år för installationen är det inte svårt att räkna ut vilken klok affär det är. Att producera sin egen el är framtiden, vi hjälper dig att ta steget.

Fördelarna med solceller från Uddevalla Energi är många.

Lokalt - Uddevalla Energi är det lokala energibolaget i Uddevalla. Vi finns nära dig och kan vara snabbt på plats om det uppstår problem med din anläggning.

Lönsamt - Vi erbjuder gratis hembesök där vi tillsammans med dig hittar den optimala lösningen för ditt behov och hus.

Tryggt - Vi är det lokala och långsiktiga energibolaget som kommer finnas kvar i Uddevalla minst lika länge som de solcellsanläggningar vi installerar.

Enkelt - Vi har goda erfarenheter av solceller och hjälper er genom hela resan från idé till egenproducerad, förnybar solenergi.

Solenergi

Skaffa solceller - Steg för steg

Solkalkyl

1. Solkalkylen

Gör vår solkalkyl för att få en prisindikation för just ditt tak. Om det känns bra så gör du en intresseanmälan och blir kontaktad av vår solexpert.

Hembesök

2. Hembesök

 Vi kommer hem till dig för att mer i detalj gå igenom förutsättningarna för solceller på ditt hus.

Solcellspaket och offert

3. Offert

Vi skickar en offert som du i lugn och ro kan gå igenom hemma innan du lägger en beställning.

Solpanel installation

4. Installation

 Solcellsanläggningen installeras och du producerar nu förnybar energi som är bra både för miljön och plånboken.

Solenergi Tak

Så här fungerar solceller.

När solens varma strålar träffar solcellerna omvandlas dessa till elektrisk energi. Solstrålarna skapar en spänning mellan över- och undersidan av solcellen, vilket genererar likström. Med hjälp av en växelriktare omvandlas likström till växelström som går att använda till att ladda din elbil eller att titta på TV exempelvis. Under de delar av dygnet när solen skiner och hushållet inte använder så mycket energi, t.ex. på dagen, skickas överskottet ut på elnätet och används av dina grannar.

Solceller producerar el året om, men är mest effektiva klara sommardagar. Solceller omvandlar ca. 10-15 % av solenergin som träffar cellerna till el.

Tjäna pengar på solelen du inte använder.

När du producerar förnybar solel och skickar ut ditt överskott på elnätet blir du en mikroproducent. Vi på Uddevalla Energi köper gärna ditt överskott.

För dig som köper ett solcellspaket från oss ger vi ersättning med spotpris plus 25 öre per kilowattimme för din överskottsproduktion de första tre åren. Ingen bindningstid. Med solhandel får du ett elavtal med lokalproducerad och förnybar el samtidigt som du bidrar till ett fossilfritt Uddevalla.

Utöver ersättning från ditt elhandelsbolag får du ett skatteavdrag på 60 öre per kilowattimme. Ditt elnätsbolag betalar också ett antal öre för att du minskar deras kostnader för att överföra el.

För att få ner investeringskostnaden kan du söka solcellsbidrag eller rotavdrag. Bidraget är just nu 20 % av hela installationskostnaden medan rotavdraget är schabloniserad till 9%.

 

Överskott solceller
Solcellspaket

Exempel på solcellspaket

På ett medelstort villatak i söderläge får det plats ungefär 27 solcellspaneler. Panelerna monteras enbart på den takhalvan som vetter mot söder. Exakt antal paneler beror på storlek och förutsättningar för just ditt hustak.

Solcellsanläggningen får då en maxeffekt på ungefär 8 kilowatt och en årlig produktion om ungefär 7-9000 kilowattimmar.

Ungefärligt pris för en nyckelfärdig anläggning är 150 000 SEK. Om du söker investeringsstöd (20%) kan du få ner kostnaden till 120 000 SEK och om du istället väljer att nyttja rotavdraget blir kostnaden 136 500 SEK.

Vi hjälper till med allt!


Här kommer svar på några av de vanligare frågorna vi får till oss. På länken nedan så hittar du fler frågor och svar.

Fungerar solceller på mitt tak?

De flesta taken lämpar sig bra för montage av solceller. Bäst är ett helt skuggfritt tak, med en taklutning om 42 grader i ett rakt söderläge. De vanligaste taken vi monterar på är plåt- och tegeltak. Men vi monterar även på andra taktyper.

Om ditt hustak ligger i skugga större delarna av dagen eller i nordlig riktning rekommenderar vi inte att du installerar solceller. Vi installerar inte heller några solceller på eternittak.

Gör gärna vår solcellskalkyl för att få en indikation för just ditt hus.

Hur blir jag en mikroproducent?

En mikroproducent blir du genom att producera mer energi än vad du för stunden använder i ditt hushåll. Då matas överskottsenergin ut på elnätet och nyttjas av dina grannar. Vi på Uddevalla Energi köper gärna din överskottsel.

1 - NordPools spotpris + 25 öre/kWh under 3 år

Krav - Du har köpt en solcellsanläggning av oss. Du är elhandelskund hos oss. Erbjudandet gäller för anläggningar upp till 10 kWp.

2 - NordPools spotpris

Krav - Du är elhandelskund hos oss. Erbjudandet gäller för anläggningar upp till 10 kWp.

Ersättningen från oss som nätbolag är 3,8 öre per kilowattimme inmatad i nätet, och kallas nätnytta. Nätnytta innebär att vi får minskade kostnader för överföring av el i vårt nät tack vare kundens elproduktion. Hur stor ersättningen blir varierar mellan bolagen.

För att du ska klassas som en mikroproducent ska följande krav uppföljas:

 • Din elanläggning ha en huvudsäkring på högst 63
 • Inmatningseffekten för din produktionsanläggning får som högst vara 43,5 kW
 • Under ett år måste du köpa mer energi än vad du säljer.

Din ersättning betalas ut genom en självfaktura, vilket innebär att i stället för att du fakturerar Uddevalla Energi för den inmatade elen så ställer vi ut en faktura i ditt ställe.

Detta innebär att du får en separat faktura på din mikroproduktion där det bland annat framgår hur mycket produktionen uppgått till samt hur stor ersättning som kommer utbetalas. Här finns krav från skatteverket, det skall bl.a. finnas ett eget fakturaserienummer. Dessa fakturor skrivs ut lokalt hos oss i dag.

Som mikroproducent har man möjlighet att få skattereduktion om upp till 18 000 kronor per kalenderår. Skattereduktionen är 60 öre per såld kilowattimme. För att ha möjlighet att få skattereduktion får säkringen i anslutningspunkten inte överstiga 100 ampere.

Mer information hittar du på Skatteverkets hemsida.

Kan jag få investeringsstöd?

Det finns ett statligt stöd för installation av alla typer av solcellssystem som ansluts till elnätet. Stödet riktar sig till alla typer av aktörer såsom företag, offentliga organisationer och privatpersoner. Det går att få stöd för upp till 20% av investeringskostnaden som ett engångsbelopp. Ansökan ska göras inom sex månader från att projektet påbörjades och stödet betalas sedan ut i efterskott. Företag och organisationer behöver söka stödet innan projektstart. Stödet är rambegränsat, det vill säga det kan ges så länge pengarna räcker.

Stödnivån beräknas endast utifrån de stödberättigande installationskostnaderna. Högsta möjliga stöd per solcellssystem är 1,2 miljoner kronor och de stödberättigande kostnaderna får maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt (kWp).

Tänk på att solcellsstödet inte kan kombineras med andra offentliga stöd, så som ROT-avdraget.

Investeringsstödet söks via Boverkets e-tjänst där du också kan följa ditt ärende under dess hantering.

Mer information om investeringsstödet för solceller hittar du på Energimyndighetens hemsida.

 

Hur skaffar jag solceller, steg för steg?

De flesta börjar resan med att skaffa mer information. Detta kan du göra via vår hemsida. Vi har sammanställt all relevant information på ett och samma ställe. Gör gärna vår solkalkyl för att få en fingervisning om de ekonomiska och tekniska möjligheterna för just ditt tak.

När du känner dig redo för att veta mer om solceller så gör du en intresseanmälan. Inom kort ringer en av våra solexperter upp för att diskutera förutsättningarna för just ditt tak. Om allt känns bra så bokar vi ett hembesök där en av våra solexperter kommer ut till er.

Under hembesöket går vi igenom taket och hittar tillsammans ett optimalt upplägg för just ditt hus. Här passar vi även på att gå igenom allt som är oklart och svårt att förstå.

Baserat på den information som vi har samlat in under hembesöket sätter vi ihop en offert. När du har tagit emot offerten så kan du i lugn och ro gå igenom innehållet innan du lägger en beställning.

När beställningen har kommit in till oss beställer vi material, bokar leverans och installationsdatum. Det tar ungefär en till tre dagar att montera och installera anläggningen. I de flesta fall krävs byggnadsställning och ibland även kranbil.

Det sista vi gör innan vi lämnar över anläggningen är att säkerställa funktion och att den är rätt konfigurerad. Vi kollar också att eventuell mobilapplikation är uppkopplad och fungerar.

När anläggningen väl är driftsatt producerar du lokal förnybar solel. Om du producerar mer el än vad du själv använder blir du en mikroproducent. Vi hjälper dig med allt som behövs göras i samband med mikroproduktion och vi köper även gärna ditt energiöverskott.


Green friday, 10% på ditt solcellspaket!

Gör en intresseanmälan för solceller till din villa 27-29 november och få 10 % i rabatt vid beställning av ditt solcellspaket. Solceller är en smart energilösning för både miljö och plånbok. En grön investering för en hållbar framtid! 

 • Kampanjen riktar sig endast mot konsument
 • Erbjudande 10 % i rabatt gäller på offererat pris inklusive moms
 • Samtliga intresseanmälningar som kommer in till oss 27-29 november samt genererar en beställning under 2020 omfattas av kampanjen


Vill du veta mer?
Bli uppringd av våra solexperter.

Vi berättar gärna mer om solceller och våra erbjudanden. Fyll i dina uppgifter i formuläret intill så kontaktar en av våra solexperter dig inom kort. Du förbehåller dig självklart inte till någonting genom att skicka en intresseanmälan. Det ska vara tryggt och enkelt för dig som kund.


Laddboxar - ladda snabbt & säkert hemma


När du beställer laddbox från oss får du en nyckelfärdig lösning med installation hemma hos dig. Vi erbjuder kvalitetssäkrade laddboxar för olika typer av behov. Laddboxarna har en stilren design som passar i de flesta miljöer. Laddboxen monteras på vägg eller stativ.

 • Kompatibla med alla bilmodeller enligt EU-standard
 • Möjlighet att anpassa laddeffekt efter fastighetens förutsättningar
 • Robust design och 3 års garanti

Paketlösning med laddbox + installation

Prisexempel:

19 250 kr inkl. moms

9 625 kr med bidrag

Tillval:
Fast kabel 5 m, 1 125:-
Lastvakt 3 600:-
Kommunikationskort WLAN 1 1440:-

Garo 22 kW
22 kW. 3-fas. Typ2 uttag
Rådgivning och installation

Uddevalla Energi förbehåller sig rätten till att prisjustera.

Det här ingår i installationen

 • Rådgivning
 • Beredning/undersökning av befintlig elanläggning
 • Hårdvara
 • 2 sthåltagning i vägg (ej betong)
 • Dragning kabel 10 m längs vägg
 • Montering på vägg
 • Anslutning laddbox
 • Test av funktionalitet
 • Jordfelsbrytare
 • Separat säkring

Paketlösning laddbox + installation

Ladda hemma investeringsstöd

Du kan få bidrag för hälften av kostnaderna för själva laddstationen, material och arbetskostnaden för att installera laddstationen. Som mest kan man få 10 000 kronor i bidrag per fastighet. Tänk på att spara alla kvitton. De behövs när du ska skicka in ansökan om bidrag

Läs mer på Naturvårdverkets hemsida.

Bor du i bostadsrättsförening eller flerbostadshus?

Vi har även paketlösningar anpassade för BRF företag och fastighet. Har du parkering i garage eller på en annan gemensam parkering kan din fastighetsägare, samfällighet eller bostadsrättsförening kontakta oss för att sätta upp laddplatser.


Paketlösning laddbox + installation

Prisexempel:

18 250 kr inkl. moms

Tillval:
Fast kabel 5 m, 1 125:-
Lastvakt 3 600:-
Kommunikationskort WLAN 1 1440:-

Garo 7,4 kW
AC-laddning 7,4 kW. 1-fas.
Rådgivning och installationSolevalla
Solevalla

Nu gör vi el av solsken.

Solevalla

Nu är Solevalla solcellspark klar! Solcellsparken ligger vid Forshälla Holmen, väster om E6. Parken är 6000 kvadratmeter stor. Elen vi producerar i solcellsparken finns tillgänglig för uddevallaborna via laddstolpar runt om i kommunen. Den el vi producerar i parken räcker för att driva 150 elbilar 1000 mil/år i minst 25 år!

 
8 snabba fakta om parken

 • Toppeffekt 253 kW
 • Årsproduktion 250000 kWh
 • Byggyta på mark ca 6000 m2
 • Antal paneler 920st a 275 W
 • Modularea 1500 m2
 • Parken kommer att leda till minskade koldioxidutsläpp med 170 ton/år
 • Livslängden parken är beräknad till minst 25 år
 • Marken i anläggningen sköts och hålls ren av betande får.

Solpaneler i Uddevalla
Just nu producerar Solevalla

Ändrade öppettider på kundservice i samband med byte av kundsystem, vecka 45 och 46. Du är välkommen med ditt ärende via e-post så svarar vi så snart vi kan, kundservice@uddevallaenergi.se. Läs mer här.