Vi på Uddevalla Energi tar hand om både restavfall och annat typ av avfall från ditt företag eller verksamhet. Vi står till tjänst för alla företagare i Uddevalla och Ljungskile. För miljöns bästa tar vi hand om allt ditt hushållsavfall - både matavfall och restavfall - och låter det antingen rötas på biogasanläggning (matavfall) eller brännas på Lillesjöverket (restavfall). Och annat avfall kan användas för att göra metallskrot till nya bildelar, gamla däck till sprängmattor och gamla plastförpackningar till bullerplank. Vi ser till att materialet och energin i avfallet inte går till spillo. Vi ser också till att farligt avfall hittar en säker väg till slutförvaring som är så miljösäker som möjligt.
Hos företag och verksamheter hämtar vi hushållsavfall minst en gång per vecka. Som företagare i Uddevalla kommun betalar du sophämtningsavgift för att vi hämtar dina sopor.
Lokala avvikelser
Ibland händer sådant som leder till att vi – tillfälligt eller under längre tid, avviker från vårt hämtningsschema. Det kan vara vägförhållanden, trasiga bilar, sjukdom, ändrade hämtningsintervaller, nya vägsträckningar eller dåligt plogade vägar som förändrar våra turer.
Vi på Uddevalla Energi sköter sophantering för ditt företag eller din verksamhet. Vi anpassar erbjudanden som passar det du behöver. Om du vill rådgöra och få ett förslag på upplägg, kontakta arbetsledningen på vår renhållningsavdelning via telefon 0522-58 08 00 eller e-post kundservice@uddevallaenergi.se.
Avfallsabonnemang
Vi har avfallsabonnemang för företag och verksamheter i alla storlekar. Grundabonnemanget gäller hämtning av hushållssopor. Avfallet ska vara sorterat utifrån våra kriterier för godkänd sopsortering. Till grundabonnemanget kan du välja att ha tilläggstjänster, till exempel kärl för tidningar och glas, som en extra service. Du kan också hyra en container av oss för grovsopor.
Verksamhetsavfall / byggavfall
Till verksamhetsavfall och byggavfall räknar vi bygg- och rivningsavfall som uppkommit vid nybyggnation, tillbyggnation, renovering, ombyggnation eller vid rivning av byggnad - inomhus eller utomhus. Det kan vara köksinredningar, väggar, tak eller produktionsspill. Detta avfall lämnar du direkt på återvinningscentraler - eller ber oss att hämta mot en avgift. Vi erbjuder containrar för sorterat avfall. Kontakta vår kundservice för att få ett kostnadsförslag.
Från 1 augusti 2020 gäller nya krav för utsortering av bygg- och rivningsavfall, både för yrkesmässiga verksamheter och privatpersoner. Läs mer om de nya reglerna på Uddevalla kommuns hemsida
Sekretessmaterial
Vi tar hand om sekretessmaterial från din verksamhet och ser till att det destrueras på ett säkert sätt genom förbränning i vårt kraftvärmeverk på Lillesjö. Tjänsten kostar 1 523 kronor exkl. moms (beställningsavgift) för hämtning och transport till Lillesjöverket samt därtill 763 kr/ton exkl. moms för materialets vikt. För att beställa hämtning av sekretessmaterial: kontakta oss på kundservice, så bokar vi en tid.
Underjordsbehållare är ett modernt, effektivt och lättskött avfallssystem där avfallsbehållaren är helt nedgrävd. Systemet är utrymmesbesparande med stor ”osynlig” volym under jord och kan ta emot avfall från ett stort antal hushåll. Tömningen sker helt maskinellt med hjälp av lyftkran på ett säkert sätt som minimerar buller.
Fördelar med underjordsbehållare:
Om du är intresserad av underjordsbehållare för din avfallshantering, kontakta arbetsledningen på vår renhållningsavdelning via telefon 0522-58 08 00 eller e-post kundservice@uddevallaenergi.se.
I Uddevalla sorteras allt matavfall i papperspåse istället för plastpåse. Den största fördelen är att användandet av miljöfarlig plast minskar. Matavfallet i Uddevalla går till biogasproduktion och med papperspåsar kan mer biogas utvinnas eftersom påsarna kan rötas tillsammans med matavfallet. Plastpåsar måste först sorteras bort och tas omhand på annat sätt.
Papperspåsar 9 liter och ventilerad påshållare tillhandahålls av Uddevalla Energi och innebär inte någon extra kostnad för dig som kund. Startpaketet innehåller en påshållare och 160 papperspåsar vilket motsvarar en årsförbrukning vid användning av 3 påsar per vecka. Påshållaren kan hängas eller ställas i köksskåpet.
Fördelar med papperspåse
För restauranger, storkök och andra verksamheter
För verksamheter där det behövs större matavfallspåsar tillhandahåller Uddevalla Energi papperspåsar i storlek 45 liter utan extra kostnad.
Påshållare till dessa finns att köpa hos ett flertal leverantörer. Vår leverantör för papperspåsar är SanSac. Det finns också möjlighet att hyra utrustning med påshållare hos oss på Uddevalla Energi. Kontakta kundservice för mer information och visning.
Beställning av nya påsar sker via vår kundservice på telefon 0522-58 08 00 eller kundservice@uddevallaenergi.se
Här hittar du de vanligaste frågor och svar kring papperspåsen
Så här fungerar påsen bäst
Vad får jag slänga i matavfallspåsen?
Papperspåsen är ny men innehållet är detsamma, alltså matavfall. Utöver matavfall kan du också slänga servetter, hushållspapper samt använda te- och kaffefilter.
Exempel på vad som kan slängas i matavfallspåsen:
Exempel på vad som inte får slängas:
Ett tips är att använda vår avfallslista i bokstavsordning som hjälp. Den hittar du också i Uddevalla Energis app.
Bättre för miljön
Papperspåsarna är betydligt miljövänligare än plastpåsar. Dels för att vi i Uddevalla slutar använda cirka 4 miljoner plastpåsar per år men också för att matavfallet väger mindre vilket gynnar transporten. Nästan 70% av alla kommuner som sorterar ut matavfall använder redan papperspåse idag. Bytet till papperspåsar ligger också i linje med Sveriges nya förordning om att minska plastanvändningen. Plast bryts inte ner i naturen, istället skadar det djurlivet i hav och på land.
Tips - så minskar du lukt och flugor
Under sommaren kan det uppstå lukt i det bruna kärlet för matavfall och det kan dra till sig flugor. Här följer några tips och idéer som är till nytta i sommarvärmen.
Vi börjar med sådant som du inte ska slänga i soporna (det är mer än du kanske tror): förpackningar, tidningar, farligt avfall, elavfall, grovsopor, elektronikavfall och vitvaror. Förpackningar och tidningar ska du ta med till återvinningsstationen. Farligt avfall, elavfall, grovsopor, elektronikavfall och vitvaror ska du ta med till någon av våra återvinningscentraler Havskuren i Uddevalla eller Aröd i Ljungskile.
Du sorterar ditt hushållsavfall i två olika kärl: brunt för matavfall, och grönt för restavfall. Här intill reder vi ut begreppen.
Matavfall (brunt sopkärl)
Matavfall (brunt sopkärl) är till exempel matrester och annat biologiskt avfall som rester av kött, fisk, grönsaker, frukt, kaffesump, teblad, blomavfall, snus, servetter och hushållspapper. Av matavfallet produceras biogas som bland annat används som drivmedel till fordon.
Restavfall (grönt sopkärl)
Restavfall (grönt sopkärl) är avfall som inte går att återvinna, men som går att bränna. Hit räknas blöjor, läder, gummi, textilier, plastleksaker, mjukplast, cd-skivor, cd-fodral, diskborstar, porslin, blomjord, kattsand, keramik och väl förpackat glas (dock inte förpackningsglas, som till exempel glasflaskor och glasburkar - sådana ska till återvinningen) Av restavfallet producerar vi el och fjärrvärme.
Papperspåse eller plastpåse?
Sortera ditt matavfall i avsedda papperspåsar som tillhandahålls av oss. Papperspåsarna gör återvinningen av matavfall ännu mer effektiv eftersom de kan rötas tillsammans med matavfallet och bli biogas. Samtidigt bidrar du till att minska användningen av plastpåsar. För restavfall använder du plastpåse och du kan använda vilken färg på plastpåse du vill.
Knyt dubbelknut!
Du får inte slänga löst avfall - att måste läggas i väl ihopknutna påsar som inte riskerar att gå upp (det är ju ändå sopor vi har att göra med).
Följ vår avfallsguide
Ibland kan det vara svårt att veta hur du ska sortera avfallet. Därför har vi gjort en avfallslista som A till Ö berättar var du ska sortera brandsläckaren, elproppen, nagellacket och snuset.
Har du en trädgård eller grön innergård så har du också höstlöv, häckklipp, fallfrukt, ogräs eller gräs. Detta får inte läggas i det vanliga restavfallskärlet. Det bästa sättet att hantera trädgårdsavfall är att ha ett abonnemang för trädgårdsavfall. Trädgårdsavfall är allt komposterbart som uppkommer vid skötsel av din trädgård.
Detta hör hemma i trädgårdskärlet
Löv, frukt, klippta tunna grenar, gräsklipp och trädgårdsrens.
Men inte detta
Sten, jord, grus eller förpackningsrester så som krukor och jordsäckar.
Hämtning av trädgårdsavfall
Kärlet för trädgårdsavfall är 370 liter och hämtning sker säsongsvis jämna veckor från vecka 16 till och med vecka 46. När hämtningen tar uppehåll på hösten behåller du ditt kärl till nästa säsong. På hämtningsdagen placerar du ditt kärl senast klockan 06:30 vid en farbar väg på en väl synlig plats där sopbilen kan stanna. Vänligen placera kärlet med handtaget utåt. Maxvikten får vara cirka 50-60 kg/gång, (jämför en 10-liters hink med äpplen som väger cirka 6 kg).
Abonnemanget kostar 870 kr per säsong.
Invasiva växter
Trädgårdsavfallet får inte innehålla invasiva växtarter. Invasiva växter lämnas på Havskuren återvinningscentral som brännbart avfall. För att motverka risken för spridning är kravet att de ligger väl förpackade i till exempel tejpade plastsäckar. Invasiva växter kan ej tas emot på Aröd återvinningscentral. Läs mer här om hur du hanterar invasiva växtarter.
Kompostering på Havskuren
På Havskurens avfallsanläggning finns en komposteringsanläggning dit ditt trädgårdsavfall körs. Trädgårdsavfallet komposteras och används till att skapa konstruktionsjord för anläggning (ej odling). Grövre trädgårdsavfall och GROT krossas ner i minder delar och används som bränsleråvara.
Vad kostar sophämtningen för mitt företag eller verksamhet? Här får du svaret.
Restaurang och verksamheter from 2020-04-01 - Priser, årskostnad
Sopkärl | Hämtningsintervall | Pris exkl. moms | Pris inkl. moms |
---|---|---|---|
Restavfall 140 l | 1g / vecka | 2 556 kr | 3 195 kr |
Restavfall 140 l | 2ggr / vecka | 6 067 kr | 7 584 kr |
Restavfall 190 l | 1g / vecka | 3 196 kr | 3 995 kr |
Restavfall 190 l | 2ggr / vecka | 7 344 kr | 9 180 kr |
Restavfall 190 l | 3ggr / vecka | 11 591 kr | 14 489 kr |
Restavfall 240 l | 1g / vecka | 3 862 kr | 4 828 kr |
Restavfall 240 l | 2ggr / vecka | 9 148 kr | 11 435 kr |
Restavfall 370 l | 1g / vecka | 5 585 kr | 6 981 kr |
Restavfall 370 l | 2ggr / vecka | 13 366 kr | 16 708 kr |
Restavfall 600 l | 1g / vecka | 8 718 kr | 10 898 kr |
Restavfall 600 l | 2ggr / vecka | 20 793 kr | 25 991 kr |
Restavfall 750 l | 1g / vecka | 10 895 kr | 13 619 kr |
Restavfall 750 l | 2ggr / vecka | 25 464 kr | 31 830 kr |
Matavfall 140 l | 1g / vecka | 2 479 kr | 3 099 kr |
Matavfall 140 l | 2ggr / vecka | 5 884 kr | 7 355 kr |
Matavfall 190 l | 1g / vecka | 3 100 kr | 3 875 kr |
Matavfall 190 l | 2ggr / vecka | 7 124 kr | 8 905 kr |
Matavfall 240 l | 1g / vecka | 3 745 kr | 4 681 kr |
Matavfall 240 l | 2ggr / vecka | 8 873 kr | 11 091 kr |
Matavfall 370 l | 1g / vecka | 5 417 kr | 6 771 kr |
Matavfall 370 l | 2ggr / vecka | 12 964 kr | 16 205 kr |
Restaurang och verksamheter from 2022-01-01 - Priser, årskostnad
Sopkärl | Hämtningsintervall | Pris exkl. moms | Pris inkl. moms |
---|---|---|---|
Restavfall 140 l | 1g / vecka | 2 620 kr | 3 275 kr |
Restavfall 140 l | 2ggr / vecka | 6 219 kr | 7 774 kr |
Restavfall 190 l | 1g / vecka | 3 276 kr | 4 095 kr |
Restavfall 190 l | 2ggr / vecka | 7 527 kr | 9 409 kr |
Restavfall 240 l | 1g / vecka | 3 959 kr | 4 949 kr |
Restavfall 240 l | 2ggr / vecka | 9 376 kr | 11 720 kr |
Restavfall 370 l | 1g / vecka | 5 725 kr | 7 156 kr |
Restavfall 370 l | 2ggr / vecka | 13 700 kr | 17 125 kr |
Restavfall 600 l | 1g / vecka | 8 936 kr | 11 170 kr |
Restavfall 600 l | 2ggr / vecka | 21 313 kr | 26 641 kr |
Restavfall 750 l | 1g / vecka | 11 167 kr | 13 959 kr |
Restavfall 750 l | 2ggr / vecka | 26 100 kr | 32 625 kr |
Matavfall 140 l | 1g / vecka | 2 541 kr | 3 176 kr |
Matavfall 140 l | 2ggr / vecka | 6 031 kr | 7 539 kr |
Matavfall 190 l | 1g / vecka | 3 178 kr | 3 973 kr |
Matavfall 190 l | 2ggr / vecka | 7 302 kr | 9 128 kr |
Matavfall 240 l | 1g / vecka | 3 839 kr | 4 799 kr |
Matavfall 240 l | 2ggr / vecka | 9 095 kr | 11 369 kr |
Matavfall 370 l | 1g / vecka | 5 553 kr | 6 941 kr |
Matavfall 370 l | 2ggr / vecka | 13 288 kr | 16 610 kr |
Extrasäck
När vi hämtar en extrasäck vid ordinarie hämtningstur tar vi en extra avgift för detta.
Abonnemangsbyte
När du gör en förändring i ditt abonnemang, till exempel byter kärl eller hämtningsintervall, tar vi ut en administrativ avgift på 201 kronor inklusive moms.
Flerbostadshus from 2020-04-01 - Priser, årskostnad
Sopkärl | Hämtningsintervall | Pris exkl moms | Pris inkl. moms |
---|---|---|---|
Restavfall 140 l | 1g / vecka | 2 556 kr | 3 195 kr |
Restavfall 140 l | 2ggr / vecka | 6 067 kr | 7 584 kr |
Restavfall 190 l | 1g / vecka | 3 196 kr | 3 995 kr |
Restavfall 190 l | 2ggr / vecka | 7 344 kr | 9 180 kr |
Restavfall 190 l | 3ggr / vecka | 11 591 kr | 14 489 kr |
Restavfall 240 l | 1g / vecka | 3 862 kr | 4 828 kr |
Restavfall 240 l | 2ggr / vecka | 9 148 kr | 11 435 kr |
Restavfall 370 l | 1g / vecka | 5 585 kr | 6 981 kr |
Restavfall 370 l | 2ggr / vecka | 13 366 kr | 16 708 kr |
Restavfall 600 l | 1g / vecka | 8 718 kr | 10 898 kr |
Restavfall 600 l | 2ggr / vecka | 20 793 kr | 25 991 kr |
Restavfall 750 l | 1g / vecka | 10 895 kr | 13 619 kr |
Restavfall 750 l | 2ggr / vecka | 25 464 kr | 31 830 kr |
Extrasäck
Vid medtagning av extrasäck vid ordinarie hämtningstur tas en extra avgift ut.
Abonnemangsbyte
När du gör en förändring i ditt abonnemang, till exempel byter kärl eller hämtningsintervall, tar vi ut en administrativ avgift på 198 kr inklusive moms.
Flerbostadshus from 2022-01-01 - Priser, årskostnad
Sopkärl | Hämtningsintervall | Pris exkl moms | Pris inkl. moms |
---|---|---|---|
Restavfall 140 l | 1g / vecka | 2 620 kr | 3 275 kr |
Restavfall 140 l | 2ggr / vecka | 6 219 kr | 7 774 kr |
Restavfall 190 l | 1g / vecka | 3 276 kr | 4 095 kr |
Restavfall 190 l | 2ggr / vecka | 7 527 kr | 9 409 kr |
Restavfall 240 l | 1g / vecka | 3 958 kr | 4 948 kr |
Restavfall 240 l | 2ggr / vecka | 9 376 kr | 11 720 kr |
Restavfall 370 l | 1g / vecka | 5 725 kr | 7 156 kr |
Restavfall 370 l | 2ggr / vecka | 13 700 kr | 17 125 kr |
Restavfall 600 l | 1g / vecka | 8 936 kr | 11 170 kr |
Restavfall 600 l | 2ggr / vecka | 21 313 kr | 26 641 kr |
Restavfall 750 l | 1g / vecka | 11 167 kr | 13 959 kr |
Restavfall 750 l | 2ggr / vecka | 26 100 kr | 32 625 kr |
Extrasäck
Vid medtagning av extrasäck vid ordinarie hämtningstur tas en extra avgift ut.
Abonnemangsbyte
När du gör en förändring i ditt abonnemang, till exempel byter kärl eller hämtningsintervall, tar vi ut en administrativ avgift på 201 kr inklusive moms.
Utplacering och hemtagning av container
Utplacering eller hemtagning av container kostar 676 kronor exklusive moms (845 kronor inklusive moms).
Månadshyra container
Månadshyra för en container som rymmer 8 eller 10 kubik kostar 361 kronor exklusive moms (451 kronor inklusive moms).
Container - kostnad per tömning
Fraktion | Storlek | Pris exkl. moms | Pris inkl. moms |
---|---|---|---|
Restavfall, max 1000 kg/tömning | 8 kubik | 1 235 kr | 1 544 kr |
10 kubik | 1 461 kr | 1 826 kr | |
Grovsopor, max 1000 kg/tömning | 8 kubik | 1 671 kr | 2 089 kr |
10 kubik | 1 923 kr | 2 404 kr |
Serviceavgift - årskostnad per kärl
Serviceavgift är en årskostnad som tillkommer i de fall där återvinningskärlen inte står vid farbar väg för våra hämtningsfordon.
Serviceavgift | Avstånd | Pris exkl. moms | Pris inkl. moms |
---|---|---|---|
Veckotömning | 3-10 meter | 723 kr | 904 kr |
11-20 meter | 1 444 kr | 1 805 kr | |
21-30 meter | 2 165 kr | 2 706 kr | |
2-veckorstömning | 3-10 meter | 361 kr | 451 kr |
11-20 meter | 723 kr | 904 kr | |
21-30 meter | 1 084 kr | 1 355 kr | |
4-veckorstömning | 3-10 meter | 180 kr | 225 kr |
11-20 meter | 361 kr | 451 kr | |
21-30 meter | 541 kr | 676 kr |
Köp av kärl
Du har möjlighet att köpa ditt kärl för återvinning istället för att hyra. Hör av dig till oss på kundservice för prisuppgifter, telefon 0522-58 08 00.
Hyra av kärl - årskostnad
Hyra av kärl är en årskostnad i ditt återvinningsabonnemang. Kärlstorlek 140-370 liter kostar 751 kronor exklusive moms (939 kronor inklusive moms) och kärlstorlek 600-770 liter kostar 1 505 kronor exklusive moms (1 881 kronor inklusive moms).
Har du frågor om eller problem med din sophämtning - eller har frågor om din faktura? Kontakta vår kundservice på 0522-58 08 00 eller kundservice@uddevallaenergi.se
Ändrade öppettider på kundservice i samband med byte av kundsystem, vecka 45 och 46. Du är välkommen med ditt ärende via e-post så svarar vi så snart vi kan, kundservice@uddevallaenergi.se. Läs mer här.