Återvinning
Återvinning

Återvinning - en sann insats för miljön.

Återvinn igen och igen och igen och igen.

Att återvinna är precis vad det låter som: att vinna något åter. Det som du använt kan bli något nytt. Det är miljömässigt försvarbart och ekonomiskt motiverat. Det är ett kretslopp.

Vi på Uddevalla Energi tar tacksamt emot det som kan återvinnas, och du som invånare har världens chans att vara med och återvinna så mycket som möjligt. Och det som inte går att återvinna blir till bränsle i vårt kraftvärmeverk. Och det som måste lyftas ur kretsloppet deponerar vi tryggt och säkert på våra godkända deponier. Uddevalla Energi arbetar efter EUs avfallsdirektiv med den så kallade avfallstrappan.


Här är våra återvinningscentraler

Vi har två återvinningscentraler: Havskuren återvinningscentral i Uddevalla och Aröds återvinningscentral i Ljungskile. Du behöver ett passerkort för att få lämna sorterat grovavfall. Alla hushåll och företag i kommunen erbjuds passerkort för tillträde till återvinningscentral.

Återvinningscentralernas öppettider

Översikt Havskuren pdf
Overview Havskuren pdf

Översikt Aröd pdf
Overview Aröd pdf

Det här kan du lämna på återvinningscentralen

  • Grovsopor: Som grovsopor räknas lösöre som normalt förekommer inom ett hushåll, till exempel möbler, husgeråd och textil som är så skrymmande eller tungt att det inte är lämpligt att samla i säck eller kärl.
  • Byggavfall: Till verksamhetsavfall/byggavfall räknas bygg- och rivningsavfall som uppkommit vid nybyggnad, tillbyggnad, renovering, ombyggnad eller vid rivning av byggnad - inomhus eller utomhus. Det kan till exempel vara köksinredningar, väggar, tak eller produktionsspill.
  • Elektriska/elektroniska produkter: Till exempel datorer, TV-apparater och spisar.
  • Farligt avfall: Till exempel färgrester, lösningsmedel, lysrör och batterier.
  • Vitvaror: Vissa vitvaror som till exempel frysboxar och kylskåp.
  • Förpackningsmaterial: Till exempel kartong, metaller och plaster.
  • Trädgårdsavfall: Till exempel grenar, kvistar, buskar och gräsklipp.
  • Asbest: Material som innehåller asbest kan lämnas i mindre mängder på återvinningscentralen. Materialet ska vara väl inplastat och dammsäkert. Ingen märkning krävs. På återvinningscentralen tillhandahålls plast för paketering men vi har inte möjlighet att hjälpa till med paketeringen. Uddevalla Energi utför inte asbestanalyser.

  Avfall som du kan lämna gratis på återvinningscentralen

  Om du endast ska lämna avfall som har producentansvar behöver du inte dra ditt passerkort vid kortterminalen, eller betala. Meddela personalen på plats så släpper de in dig. Avser:

  • Förpackningar av glas, metall, plast och papper
  • Tidningar och trycksaker
  • Farligt avfall
  • Vitvaror
  • Elektronik
  • Trädgårdsavfall

  Vad menas med producentansvar?
  Varje företag som tillverkar, importerar, fyller eller säljer förpackningar eller förpackade varor, ansvarar för att det finns ett insamlingssystem dit slutkunderna kan lämna mater

  Än så länge har vi öppet som vanligt på våra återvinningscentraler. Vi informerar vid förändringar.

  ialet för återvinning. Samma sak gäller för tidningar och returpapper. Det kallas producentansvar.


  Vi begränsar antalet besökare på våra återvinningscentraler

  För att minska smittorisken av coronaviruset begränsar vi antalet besökare inne på våra återvinningscentraler. Du använder passerkortet som vanligt så öppnas bommen när det är din tur.

  Vi ber om förståelse för att det kan uppstå väntetider. Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och gör vad vi kan för att ditt besök ska vara smidigt och trivsamt.

  • Stanna hemma om du är sjuk för att undvika att smitta andra i din närhet
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning  Havskuren Uddevalla

  Öppettider Havskuren Uddevalla

  Måndag, onsdag, fredag

  07.00-16.00

  Tisdag och torsdag

  07.00-19.00

  Helgfri lördag

  10.00-14.00  Söndag april-sep

  10.00-14.00

  Påskafton, pingstafton, annandag jul

  10.00-14.00
  Under vårens helgdagar har vi följande öppettider:

  Onsdag 12 maj

  07.00-16.00

  Kristi himmelsfärds dag 13 maj

  Stängt

  Fredag 14 maj

  07.00-16.00

  Nationaldagen 6 juni

  Stängt  Övriga dagar är det öppet som vanligt, välkommen!


  Adress: Fridhemsvägen, Uddevalla

  Aröd Ljungskile

  Öppettider Aröd Ljungskile

  Måndag och onsdag

  13.00-19.00

  Tisdag, torsdag, fredag

  Stängt

  Helgfri lördag, jämna veckor

  10.00-14.00  Söndag, ojämna veckor 1/4-30/9

  10.00-14.00

  Påskafton, pingstafton, annandag jul

  10.00-14.00
  Under vårens helgdagar har vi följande öppettider:

  Onsdag 12 maj

  13.00-16.00

  Kristi himmelsfärds dag 13 maj

  Stängt

  Fredag 14 maj

  Stängt

  Nationaldagen 6 juni

  Stängt  Övriga dagar är det öppet som vanligt, välkommen!


  Adress: Aröd industriområde, Vassbovägen, Ljungskile


  Skaffa passerkort till återvinningscentralen nu

  Alla hushåll och företag i kommunen kan ansöka om passerkort för tillträde att lämna sorterat grovavfall på våra återvinningscentraler (ÅVC) Havskuren och Aröd. Passerkort för hushåll ger möjlighet till tio fria besök varje kalenderår. Vid fler än tio besök kostar varje besök 200 kronor, och du betalar via faktura. Ditt passerkort fylls automatiskt på med 10 fria besök varje kalenderår och du behåller samma kort.


  Ansök om ditt passerkort här
  Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med personuppgiftslagen. Du godkänner att din information får lagras och bearbetas i register. Du har rätt att begära utdrag och rättelser.  

  Ansökan om *

  Fastighetsuppgifter  Kunduppgifter

  Vid beställning av extra passerkort


  Genom att fylla i dagens datum i rutan ovan accepterar jag villkoren för passerkortet samt intygar att uppgifterna ovan är korrekta

  Ansök som privatperson

  Du som bor i villa eller flerfamiljshus ansöker om passerkort direkt genom att fylla i formuläret här på hemsidan. Du kan också skriva ut blanketten "Ansökan om passerkort till återvinningscentral för hushåll" i pappersform, fylla i och skicka till oss. Om du vill att vi skickar en blankett i pappersform till dig: kontakta kundservice på 0522-58 08 00 eller kundservice@uddevallaenergi.se

  Förutsättningar för att få passerkort
  Som invånare i Uddevalla kommun betalar du en sophämtningsavgift för att vi på Uddevalla Energi hämtar och omhändertar dina hushållssopor. I detta abonnemang hos oss ingår även ett passerkort med 10 fria besök/år till våra återvinningscentraler. För att få ett passerkort behövs därmed ett aktivt abonnemang för hämtning av hushållssopor. Ett passerkort lämnas då ut till den som är registrerad på abonnemanget.

  I ett hyreshus/flerfamiljshus får hyresgästerna ett passerkort per lägenhet. Ett flerfamiljshus är en fastighet som har tre lägenheter eller fler. Sophämtningsabonnemanget för flerfamiljshus innebär utökat tömningsintervall av hushållssopor och sopkärlen töms varje vecka eller oftare. Detta innebär en högre kostnad för fastighetsägaren.

  Om ovanstående inte uppfylls och passerkort därmed inte kan lämnas ut finns det möjlighet att betala för sitt besök direkt på återvinningscentralen, 200 kr/besök. Farligt avfall kan alltid lämnas utan kostnad på våra återvinningscentraler.

  Så använder du passerkortet

  Håll kortet framför terminalens läsare vid infarten till ÅVC för att öppna bommen för passage. På terminalens display ser du hur många fria besök du har gjort under året. Om du har förbrukat dina tio fria besök måste du med en knapptryckning godkänna att besöket debiteras med 200 kronor för att bommen ska öppnas.

  När du lämnar ÅVC: kör långsamt fram mot bommen vid utfarten, så öppnas den. Tack för ditt besök!

  Tänk på att …

  • Ditt passerkort fylls automatiskt på med 10 fria besök varje kalenderår och du behåller samma kort.
  • passerkortet är en värdehandling – förvara det säkert!
  • passerkortet är personligt och får inte överlåtas.
  • om du flyttar: meddela kundservice, så hjälper vi dig att koppla om ditt passerkortet .
  • om du förlorat ditt passerkort: meddela kundservice, som hjälper vi dig att spärra det. Vid förlust kostar ett nytt passerkort 150 kronor inklusive moms.
  • avfallet alltid ska sorteras enligt gällande anvisningar.
  • du ska kunna visa upp giltig legitimation när du besöker återvinningscentralen.
  • vi kan spärra ditt passerkort om du missbrukar det.

  Extra passerkort eller nytt passerkort vid förlust

  Alla hushåll som behöver ett nytt eller ett/flera extra passerkort kan ansöka om det via formuläret eller via den här blanketten. Extra passerkort kostar 150 kronor inklusive moms. Fler passerkort berättigar inte till fler fria besök per kalenderår.

  Jag är privatperson och vill ansöka om nytt/fler passerkort till återvinningscentral för hushåll


  Återbruket - här får använda prylar nytt liv

  Återanvända är samma sak som att återbruka. När vi ger våra saker ett andra liv istället för att kasta dem minskar behovet av att tillverka nya saker. På det sättet tar vi hand om våra resurser på ett bättre sätt och minskar avfallsmängderna. På Återbruket får dina använda prylar nytt liv och kan ge glädje åt fler. Det som lämnas in tas om hand och säljs via våra samarbetspartners olika verksamheter.

  Du hittar Återbruket vid Havskuren återvinningscentral, öppettiderna är samma som för återvinningscentralen. Välkommen att lämna dina saker till oss!

  Vi tar emot:

  • Cyklar
  • Cykeldelar
  • Musikinstrument
  • Fritidsutrustning
  • Mobiltelefoner
  • Datorer
  • Historisk elektronik


  Återbruket är ett samarbete mellan ABF, AMA Uddevalla kommun, Phonet och Uddevalla Energi. 

  Ta tidningar, glas och små batterier till våra återvinningsstationer!

  Vi på Uddevalla Energi tömmer samtliga återvinningsstationer (gäller följande materialslag; plast, kartong, tidning samt metall) i kommunen på uppdrag av FTI och Veolia (det finns ca 20 stationer). Glas töms av en annan entreprenör via avtal med Svensk Glasåtervinning.

  Men det är du som gör det stora jobbet: att se till att plast, glas, kartong, papper och metallförpackningar går att använda på nytt. En gammal kapsyl kan bli en ny mutter. En bit hård plast kan bli en blomkruka. Och metallförpackningar kan bli en tågräls. Det är ju rätt mäktigt, när man tänker på det. Tack för att du återvinner! FTI ansvarar för Återvinningsstationerna och dess städning.

  Vid frågor kring kartong, metall och plast samt Återvinningsstationerna kan du kontakta FTI AB, telefon 08- 566 144 00 eller kontakt@ftiab.se

  Vid frågor kring glasinsamling kan du kontakta Svensk GlasÅtervinning AB, telefon 0583-871 00 eller info@glasatervinning.se

  Vid frågor kring tidning kan du kontakta Veolia AB, telefon 0520-126 15

  Återvinning

  Här finns våra återvinningsstationer

  Uddevalla tätort

  • Kvantum parkering
  • Kampenhofs parkering
  • Stenbocksvägen vid gamla skolan
  • Rådmansgatan vid Östrabo
  • Sörkällegatan 6
  • Kurveröd, Måndagsvägen
  • ICA Spara, Odengatan
  • Havskuren återvinningscentral, Fridhemsvägen 
    

  Ljungskile

  • Skafterödsvägen
  • Aröd återvinningscentral, Vassbovägen 7
    

  Källdal, Kissleberg

  • Kissleberg vid busshållplatsen
  • Torp köpcentrum, vid parkering bortanför Bauhaus

  Övriga områden

  • Rotviksbro, Rotvik 301
  • Hogstorp, Stora Bergavägen 5
  • Bokenäs bygdegård
  • Lerbo, pendelparkering Bratterödsleden
  • Lane-Ryr Kyrkbyn
  • Lane-Fagerhult, Bäcketångsvägen 2


  Det här sorterar du på våra återvinningsstationer

  Plastförpackningar

  Plastförpackningar: Mjuka och hårda plastförpackningar (dunkar, flaskor, burkar av plast, plastpåsar, bärkassar, refillpaket, plastfolie och plastfilm samt hushållens frigolit). Ta av korkar och lock. Plastflaskor med pant lämnar du i din livsmedelsbutik.

  Pappersförpackningar

  Pappersförpackningar (hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, toalettpappersrullar, mjölkpaket, juicepaket, skokartonger, presentpapper och lådor av wellpapp). Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större. Dina kuvert slänger du bland brännbart avfall i ditt sopkärl därhemma.

  Tidningar och trycksaker

  Tidningar och trycksaker – i behållare för tidningar/returpapper (tidningar, kataloger, broschyrer och reklamblad). Dina kuvert slänger du bland brännbart avfall i ditt sopkärl därhemma.

  Metallförpackningar

  Metallförpackningar (konservburkar, sprayburkar, kapsyler, lock, tuber, burkar utan pant, pensel, torra färgburkar samt folie och formar av aluminium).

  Det finns undantag!

  • Burkar med färg- och limrester lämnas som farligt avfall.

  • Förpackningar som inte ryms i behållaren på återvinningsstationen lämnas till kommunens återvinningscentral.

  • Metallskrot, VVS-detaljer (vatten, värme, sanitet), stekpannor och andra produkter som inte är förpackningar lämnas som grovsopor eller hushållsavfall.

  • All elektronikavfall lämnas till återvinningscentralen

  • Dryckesburkar av aluminium pantas i butik.

  • Glasförpackningar (flaskor och burkar av färgat/ofärgat glas). Ta av kapsyler, lock och korkar och sortera dem till återvinning efter material. Returflaskor lämnas mot pant i butiker. OBS! Porslin, keramik och annat glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasinsamlingen; de lämnas istället väl paketerade som hushållsavfall i påse för brännbart avfall eller som grovsopor. Inte heller glödlampor och lysrör får lämnas i glasinsamlingen, utan istället på någon av våra miljöstationer eller bemannade återvinningscentraler.

  • Farligt avfall (till exempel batterier, glödlampor, färger och oljor) måste du lämna på våra miljöstationer.

  Jag vill läsa mer om Farligt avfall


  Varning för farligt avfall - sortera det rätt!

  Farligt avfall heter farligt avfall just eftersom det är farligt. Det kan vara giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, ekotoxiskt, smittförande eller brandfarligt. Det innebär en stor risk och skada för både människor och vår miljö att hantera farligt avfall på fel sätt. Blanda det därför aldrig med annat avfall – lämna det istället till en professionell avfallsmottagare, som vet hur man tar hand om det så att det inte kommer någon till skada.

  Här är exempel på farligt avfall, som du ska lämna in till en miljöstation (som du hittar på Havskuren Uddevalla och Aröd Ljungskile):

  • rester av olja
  • färg i flytande form
  • vattenbaserade färger
  • sprayfärg
  • bekämpningsmedel
  • asbest
  • kvicksilvertermometrar
  • glödlampor/lysrör/lågenergilampor
  • batterier (alla sorter)
  • lösningsmedel
  • elektronik

  Behållare för kanyler lämnar du utan kostnad på apoteken i Uddevalla. När behållaren är full: skruva på locket ordentligt och lämna åter till apoteket.

  Samlaren

  Ta med dig gamla batterier och eltandborstar till Samlaren när du åker och handlar. Samlaren är ett insamlingsskåp för farligt avfall såsom batterier, glödlampor, lågenergilampor och småelektronik. Samlaren finns placerad i sju olika butiker i Uddevalla kommun, nära till hands för att underlätta så mycket som möjligt för dig. Inga omvägar eller större planering. Lämna batterier och glödlampor, eller kanske din gamla mobiltelefon, när du ändå går förbi.

  Här hittar du Samlaren:

  • ICA Kvantum – Göteborgsvägen
  • ICA Maxi – Torp Köpcentrum
  • COOP – Torp Köpcentrum
  • City Gross – Torp östra
  • ICA Supermarket Spara – Edingsvägen
  • ICA Supermarket – Centrala Ljungskile
  • Rotan – Rotviksbro


  Vi tackar butikerna för hjälpen med att samla in farligt avfall!

  Miljöstation

  På miljöstationerna kan du lämna ditt farliga avfall. Det är viktigt att ditt farliga avfall kommer hit och inte hamnar bland de andra soporna.

  Farligt avfall måste hanteras varsamt. För att vi ska kunna ta hand om det på ett bra och säkert sätt, är det viktigt att tänka på följande:

  • Blanda inte olika medel, lämna in dem var för sig
  • Kontrollera att förpackningarna är hela och inte läcker
  • Använder du en annan förpackning än den ursprungliga måste du skriva tydligt på förpackningen vad den innehåller
  • Lämna hellre lite och ofta än mycket och sällan.

  Här hittar du din närmaste miljöstation:

  • Havskuren Uddevalla
  • Aröd Ljungskile

  Kontakta kundservice om återvinning

  Har du frågor om återvinning? Kontakta vår kundservice på 0522-58 08 00 eller kundservice@uddevallaenergi.se

  Ändrade öppettider på kundservice i samband med byte av kundsystem, vecka 45 och 46. Du är välkommen med ditt ärende via e-post så svarar vi så snart vi kan, kundservice@uddevallaenergi.se. Läs mer här.